skip to Main Content
Coronacrisis; De Nasleep

Coronacrisis; de nasleep

Coronacrisis, de nasleep. Hoe ga jij hiermee om als ondernemer? Hoeveel is er nu merkbaar van de gevolgen van alle lockdowns nu het leven terugkeert naar normaal? De steun vanuit de overheid stopt maar veel ondernemers hebben nog belastingschulden en investeringsproblemen. We wachten vol spanning af wat nu de gevolgen gaan zijn van de coronacrisis en de nasleep hiervan.

Coronacrisis; de nasleep in de detailhandel

Een goed teken is dat uit diverse rapporten blijkt dat de uitgaven aan kleding zijn gestegen. Zelfs ten opzichte van 2019, het jaar voordat we de coronacrisis in zijn gegaan. Maar ondanks deze groei stijgt de onzekerheid onder de retailers. Ze hebben te maken met stijgende energieprijzen en inflatiestijging. De transportkosten zijn gestegen en de productiecapaciteit is teruggelopen. Allemaal gevolgen van de coronacrisis waar we nu mee te maken hebben in de nasleep nu het leven weer terug gaat naar normaal.

Coronacrisis; de nasleep bij het personeel

Veel branches hebben nu in de nasleep van de coronacrisis te maken met personeelstekorten. Zo ook natuurlijk de detailhandel in de fashionbranche. Tijdens de lockdownperiodes hebben ondernemers hun personeel moeten laten gaan. Veel van deze werknemers hebben inmiddels in andere branches werk gevonden en keren waarschijnlijk niet terug naar hun oorspronkelijke werkgever. Zit je immers nu goed, waarom zou je dan overstappen nu er nog zo veel onzeker is?

Deze onderbezetting kan veel gevolgen hebben! Denk hierbij aan slechtere service in de winkels, langere levertijden, een hogere werkdruk maar ook het uitstellen van ondernemersplannen die zouden moeten leiden tot groei.

Faillissementen, ondernemers die stoppen en minder startende ondernemers

De detailhandel lijkt dus nu in de nasleep van de coronacrisis nog steeds onder grote druk te staan. Veel ondernemers hebben belastingschulden openstaan, nu de tijd is gekomen om deze terug te betalen is hier de financiële ruimte nog niet voor. Een groot deel van de faillissementen in het eerste kwartaal komt voort uit bedrijven die coronasteun hebben gekregen.

Toch is het aantal faillissementen op dit moment nog lager dan verwacht was. Dit lijkt mede voort te komen uit het feit dat er in het eerste kwartaal meer ondernemers gestopt zijn dan in dezelfde periode vorige jaar. Ondernemers willen mogelijk een faillissement voor zijn door zelf te stoppen.

Ook blijken er minder nieuwe ondernemingen gestart te zijn dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

De conclusie

Het leven mag dan langzaam terugkeren naar normaal maar het blijkt wel dat we er nog lang niet zijn. De coronacrisis en de nasleep hiervan heeft veel schade aangericht in de detailhandel en dus ook in de fashionbranche. We hebben nog een lange weg te gaan voor we daadwerkelijk weer terug zijn naar normaal. Toch is daar dat positieve signaal dat de uitgaven weer stijgen, mensen willen weer shoppen en op het terras zitten! We hebben elkaar samen door de crisis heen geholpen, laten we elkaar ook samen door de nasleep hiervan heen helpen.

Coronacrisis; de nasleep: Ook dit doen we samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top